Therapie

Gras groeit niet door er aan te trekken

Soms vergeet je wel eens in je leven wat voor groei je als mens hebt doorgemaakt. Dat komt omdat het (meestal) geleidelijk gaat. Kijk maar naar de letterlijke groei van een kind. Die groeit elke dag een klein beetje, maar een heleboel kleine beetjes hebben tot gevolg dat iemand verandert van een baby van pakweg 50 cm naar een volwassene van zeg 1 meter 80. Het gaat zo langzaam dat je het zelf niet opmerkt. Pas als je een bekende tegenkomt die je kind al een tijdje niet gezien hebt, hoor je opmerkingen van ‘zo die is gegroeid zeg’.

Groei gaat dus geleidelijk. In therapie is dat ook zo. Veel mensen willen zo snel mogelijk resultaat. “Ik wil dat het nu anders gaat”, hoor ik dan, “en gauw ook”. Maar zo werkt het niet helaas. Als je al je hele leven hetzelfde patroon hebt, kost het tijd om een nieuw patroon aan te leren. Het kan absoluut, maar je moet er wel moeite voor doen! Het gaat met vallen en opstaan. Vaak zijn er in therapie al snel grote inzichten. Dat kan het begin zijn voor verandering. Zodra je je bewust bent van wat er in je leeft kan het groeien. Ik zeg bewust dat het een begin kan zijn voor verandering. Je zal het wel zorg en aandacht moeten blijven geven.

Ik las eens de zin: gras gaat niet sneller groeien door er aan te trekken. Wat je wel kan doen is zorgen dat het gras zich goed kan ontwikkelen; bijmesten, voeding, water, enz. en een grote portie geduld. En dan kan het maar zo zijn dat je op een dag naar buiten kijkt en denkt wat staat mijn tuintje er toch mooi bij, dat was een jaar geleden wel anders.