Uncategorized

Tot bloei komen

Vorige herfst heb ik een groot aantal tulpenbollen gepland in de voor- en achtertuin. Aangezien ik niet meer precies wist waar ik ze geplant was het afwachten waar ze op zouden komen. Nu komen ze her en der op en zie ik al de eerste kleuren tevoorschijn komen. Wat met opvalt is dat ze het op de ene plek een stuk beter doen dan op de andere. De hoeveelheid zon maakt nogal uit, want vooral op plekken waar wat meer zon komt, zijn ze nu zichtbaar en krijgen ze ook langere stelen. Voor de hortensia’s werkt het weer anders. Diegene die flink in de zon staan, houden het in de zomer niet zo lang vol; die in de schaduw des te beter.

Wij mensen hebben ook een plek waar we het beste gedijen. Die is voor iedereen anders. De een gedijt het beste in een drukke, levendige omgeving, de ander komt beter tot zijn recht op een rustige plek. Ik zie vaak dat mensen zich hier tegen verzetten. Ze verzetten zich tegen wie ze zijn. Dat komt onder andere omdat ze zich gaan vergelijken met andere mensen. Voor hoogsensitieve mensen kan dat nog extra vervelend uitpakken. De lat ligt al vaak behoorlijk hoog en ze vinden dat ze dingen ‘gewoon’ moeten kunnen. Ze begrijpen niet waarom het niet lukt en zoveel stress en frustratie geeft (anderen kunnen het toch ook, waarom ik niet?). Het kan gevoelens van schaamte, je anders voelen of falen oproepen.

Pas als er meer herkenning en erkenning is in wie je werkelijk bent en wat je nodig hebt, treedt er ontspanning op. Dan zit je op je plek en kan je tot bloei komen. Net zoals de tulpen in de tuin die precies op het goede plekje zitten met precies genoeg zon en schaduw. Wil je ook tot bloei komen maar weet je niet goed waar jouw plek is waar dat mogelijk is? Je bent van harte welkom om dat bij mij te onderzoeken. Er zit meer in je dan je denkt!