Persoonlijke ontwikkelingTherapie

Vele kleine slagen vellen een grote boom

In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die ongeduldig zijn als het gaat om hun problemen. Ze willen ‘zo snel mogelijk’ er vanaf. Natuurlijk snap ik dat. Het zit je dwars, je loopt er al zo lang tegenaan en dan heb je eindelijk de stap genomen om er wat aan te gaan doen, en dan moet het ook snel ook. Liever gisteren dan vandaag.

Helaas is het niet zo simpel. Bedenk maar eens het volgende: stel je bent inmiddels vijftig jaar oud en gaat al heel wat jaartjes mee. Jaren waarin je je leven hebt opgebouwd. Vaak liggen daar bepaalde patronen en overtuigingen aan ten grondslag. Waarschijnlijk ben je je er niet eens zo bewust van, want zo ben je nu eenmaal. Waarschijnlijk heb je best een goed leven opgebouwd, maar toch stagneert het ergens, door welke reden dan ook. Op een dusdanige manier dat je er ook echt last van krijgt in je dagelijks leven. Vergelijk die patronen en overtuigingen waar jouw leven op gebaseerd is eens met een boom. Zo na vijftig jaar, kan het best een forse boom zijn. Of misschien is het wel een hele grote boom, omdat je patronen en overtuigingen hebt overgenomen van je ouders en je (over)grootouders. Dan is het misschien wel een hele dikke imposante eik. Eentje waar je niet zomaar omheen kan, die meer invloed heeft op jou dan je wellicht denkt.

In het boek ‘De Japanse manier’ van de schrijfster Erin Niimi Longhurst, kwam ik de spreuk ‘Vele kleine slagen vellen een grote boom’ tegen. Het past goed bij de Kaizen methode; neem elke dag een kleine stap en je komt uiteindelijk bij je doel uit. (Die wijsheid hoeven we trouwens niet helemaal uit Japan te halen. Op internet kwam ik een fragment tegen uit het boek ‘Vaderlandse letteroefeningen uit de 18e eeuw’ en daar las ik iets soortgelijks; ‘kleine slagen vellen groote eiken’.)

In therapie kijken we naar jouw ‘boom’. Waar is die uit opgebouwd? Je gaat je eigen patronen en overtuigingen (h)erkennen. Pas als je die echt leert zien, kan je stappen gaan zetten. En of dat nu het neerhalen van die boom is of misschien een tak hier of daar wegzagen, zodat andere takken meer ruimte krijgen; het gaat hoe dan ook aandacht, tijd en energie kosten. Er bestaat niet zoiets als een quick fix. Uiteindelijk gaat het er om dat de veranderingen die jij wilt aanbrengen, helemaal van jou zijn en dat het precies klopt. Precies klopt met wie jij in wezen bent.

Ben je benieuwd of therapie jou zou kunnen helpen? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.