Persoonlijke ontwikkelingTherapie

Later begint nu

Ik weet nog goed dat ik vroeger als kind dacht ‘later als ik groot ben dan …’. En op dat puntje puntje puntje, kwamen allerlei fantasieën van hoe mijn leven zou zijn in vergelijking met hoe het op dat moment was. Het zal veel mensen wel bekend voorkomen. Maar wat komt er uiteindelijk van terecht van waar je als kind van droomde. Bij hoeveel mensen blijft het bij dromen? Voor je het weet ben je volwassen, of van middelbare leeftijd. Waar is de tijd gebleven? Wat is er van alle plannen en verlangens die je had terechtgekomen?

Laatst las ik ergens de zin ‘later begint nu’. Het betekent zoiets als ‘als je wilt dat het in de toekomst (later) beter is dan hoe het nu is, zal je nu in actie moeten komen’. Er gaat namelijk niets vanzelf (nou ja, ouder worden dan weer wel). Of misschien is er wel wat verandert, maar net op het punt waar je toe wilt! Dan laat je waarschijnlijk de omstandigheden of anderen bepalen hoe het jou in je leven vergaat. En dat wil je toch niet of wel soms?

Het kan lastig zijn, in actie komen, stappen zetten. Want misschien wil je wel, maar durf je niet. Of zijn er dingen gebeurt in je leven waardoor je angstig bent geworden of waardoor je je lamgeslagen voelt. Als je wilt groeien in je persoonlijke leven, en je leven weer in eigen hand wil nemen,  is het helemaal niet zo gek om daar hulp bij te vragen. Om even een zetje te krijgen of een steun in de rug. Om te kijken waar je blokkades zitten en weer nieuwe wegen te ontdekken. Wegen waarvan je niet wist dat ze bestonden. De actie om hulp te vragen is ook een stap die je nu kan zetten en die je kan brengen naar je einddoel!