Keuzes maken waar je blij van wordtPersoonlijke ontwikkeling

Hoe maak je goede keuzes

Ik maak onlangs een inschattingsfout die me letterlijk duur te staan kwam. Dat heeft me ook wel even bezig gehouden. Meer omdat ik het niet begrijp van de ander, dan (in dit geval) om het geld. Er zijn zat voorbeelden van mensen die ver gaan om hun gelijk te halen. Die zich er helemaal in vastbijten en rechtszaken aanspannen wat soms tot een jarenlange strijd kan leiden. Op het moment dat ik zelf ergens vaak aan denk en het me dus bezighoudt, vraag ik me af of dat het wel waard is. Wil ik het mijn tijd en energie geven? “Choose your battles” zeggen ze dan. Het wil zeker niet zeggen dat je alles maar over je kant moet laten gaan, maar dat je zorgvuldig moet zijn in waar je voor wil vechten. Is het echt de strijd waard?

Ik ben er even goed voor gaan zitten. Tot hoever ben ik bereid om te gaan? Waarom houdt het me zo bezig, wat zich daar achter. Wil ik me hier eigenlijk nog wel verder mee bezig houden? Nee, dacht ik. Zo lang ik er mee bezig ben geef ik de macht aan de ander, dat wil ik niet. Ik houd dit keer de eer aan mezelf. Het werd voor mij daarmee niet meer mijn probleem, maar het probleem van de andere partij. Die moet namelijk leven met een oneerlijke handelwijze. En ja, ik geloof dat als je zo oneerlijk leeft, dat toch echt een keer tegen jezelf keert. Het was voor mij een opluchting om het los te kunnen laten. Het mooie is, dat als je echt achter je besluit kan gaan staan, en daarmee ook voor jezelf kan staan wat de keuze ook is, het hele issue ook echt verdwijnt.

Dat proces om er achter te komen is niets meer of minder dan tot een keuze komen. Een keuze die precies goed voelt, waar je niet meer aan twijfelt omdat je weet dat het klopt. Ik was daar vroeger heel slecht in, ik kon eindeloos in mijn hoofd afwegingen maken en ik kwam er maar niet uit. Pas toen ik in therapie was, leerde ik wat ik diep van binnen zelf wilde. Je zou het een keuze van het hart kunnen noemen. Dat heeft niets met impulsiviteit of zweverigheid te maken. Het is een keuze die klopt als een bus. Waar je hoofd niets tegenin kan en wil brengen, en waar je helemaal van tot rust komt.