Keuzes maken waar je blij van wordtPersoonlijke ontwikkelingTherapie

Waarom naar je lichaam luisteren zo belangrijk is

Je hoort het zo vaak; je moet naar je lichaam luisteren. Ik vond dat vroeger altijd maar een vage tekst. Geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen en ik had ook niet echt het idee dat het nou zo belangrijk was. Ik kon toch logisch nadenken? Nu is het zo dat in onze maatschappij veel waarde wordt gehecht aan het denken. Ons hele schoolsysteem is er op gebaseerd. Het gaat om goede cijfers halen, want dan kan je wat bereiken in het leven. Het vak ‘leren luisteren naar je lichaam’ zit niet bepaald in het vakkenpakket op school.

Even een simpel voorbeeld over luisteren naar je lichaam. Het is ’s avonds 21.30 uur, je bent moe van de dag. Je hebt zin in iets lekkers. Wacht, er ligt nog chips in de kast, dat ga je lekker opeten, daar heb je zin in. Je eet de zak chips leeg, neemt er nog een glas wijn of een biertje bij en kijkt nog even een aflevering van je favoriete Netflix serie. Oke, het worden twee afleveringen. Voor je het weet slaat de klok 12 uur. O jee, morgen moet je weer vroeg op, dat was niet zo handig. Met een volle maag en de nodige drank stap je in bed. De volgende dag sta je duf op. Dat gaat een zware dag worden.

Wat als je luisterde naar je lichaam. Het is ’s avonds 21.30 uur, je bent moe van de dag. Je gaat met je aandacht naar je lichaam. Waar heeft je lichaam behoefte aan, wat als die tegen je zou kunnen praten. Heeft je lichaam honger? Nee, waarschijnlijk niet. Je lichaam is moe en heeft rust nodig. Je besluit om eerst nog even een warme douche te nemen en gaat dan naar bed. Voor je het weet val je in slaap. De volgende dag sta je fris op. Je zit vol energie en hebt zin in de dag.

In mijn therapie leer ik je om beter naar je lichaam te luisteren. Je lichaam is een enorme bron van kennis die je helpt om letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Je bent altijd welkom om vrijblijvend kennis te komen maken om te zien of deze therapie wat voor jou is.