Keuzes maken waar je blij van wordtPersoonlijke ontwikkelingTherapie

Wil je ergens van weg of ergens naar toe?

Een tijdje terug sprak ik iemand die mensen begeleidt die willen emigreren. Hij stelt dan ook altijd de ‘waarom willen jullie emigreren’ vraag. Er zijn dan twee type mensen. De mensen die een droom najagen; dat gaan doen wat ze altijd al hebben gewild. En je hebt de mensen die hun baan/leven/familie zat zijn, op vakantie een te koop bord zien staan en denken, ‘dat is het, ik ga weg’! Ze hebben helemaal geen goed beeld wat ze eigenlijk willen en komen uiteindelijk terecht op een plek waar ze later van denken ‘wat doe ik hier eigenlijk’.

In het dagelijkse leven kan je deze type manieren van reageren ook tegenkomen. Ik ken ze zelf beide goed. Vroeger wilde ik met name ergens van weg. Weg uit het ouderlijk huis, weg van een baan, weg van problemen, weg van verantwoordelijkheden. Dat levert over het algemeen niet veel goeds op. Je neemt jezelf altijd mee zoals dat heet. Loop je van A weg, dan kom je het bij B wel weer tegen. Tegenwoordig ben ik meer bezig met de vraag waar wil ik naar toe? In plaats van te blijven hangen in het denken dat ik iets niet wil, vraag ik aan mezelf wat ik dan wél wil. Dat hoeft vaak helemaal niet te betekenen dat je uiteindelijk weg moet gaan uit de desbetreffende situatie; of dat nou een baan, een huwelijk of een probleem is.

In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die ergens van af willen. Meestal is dat: af willen van vervelende gevoelens; angst, boosheid, onzekerheid enz. Ik wil er van af, ik wil dat het weggaat hoor ik vaak zeggen. Ze zijn expert geworden in het wegdrukken van gevoelens en hebben gemerkt dat wat ze ook tegen zichzelf zeggen niets helpt. Sterker nog, het wordt alleen maar erger!
Als ik vraag wat ze willen, waar ze naar toe willen, zijn ze het antwoord vaak schuldig. Ze zijn alleen maar bezig met erbij weg gaan. Tja, en dan kan je wel eens op een plek uitkomen (lees: een beslissing nemen) waar je achteraf van denkt, waarom heb ik dat gedaan? Dit is het ook niet.

Ergens naar toe willen, ergens bewust voor kiezen is een heel andere energie. Een positieve energie; dat gaat om weten wie je bent, keuzes maken met je hart en daar voor gaan staan. Dat als het moeilijk wordt, je weet waarom je het doet en daardoor ook weer verder kan. Zo’n keuze maken kan je alleen als je dat andere stuk; het weg willen gaan bij je emoties hebt verkend. Dat je weet wat die emoties jou willen zeggen en dat je daar een gepaste reactie op hebt. Dat houdt in dat je bepaalde dingen van jezelf onder de loep gaat nemen en er niet voor wegloopt. Je hoeft dat niet alleen te doen. Mag ik een stukje met je meelopen op deze weg zodat je daarna weer vol vertrouwen verder kan gaan?